Leerlingen van het DevelsteinCollege spelde op 4 mei twee toneelvoorstellingen, in het teken van 4/5 mei. Daphne en Laura Schellen spelen 'Het eeuwige lied' en Hiba Dadouch 'Als de lente komt'.
Het eeuwige lied gaat over vier verschillende personages die zich in een zelfde situatie bevinden: oorlog. Na een groot vooronderzoek over de Eerste en Tweede Wereldoorlog is het script in één week geschreven. De zusjes Schellen konden thuis al goed oefenen. Hun begeleidende (drama)docente, Suus van Driel, liet hen veel zelfstandig werken. De voorstelling bestaat uit monologen die als het ware gemonteerd zijn. Elke scène heeft één personage en alles is heel simpel gehouden. Zo is er geen decor en heeft ieder personage een eigen spot en één kledingstuk. Daphne: "De belangrijkste boodschap die wij willen overbrengen, is dat oorlog van alle tijden is, het houdt nooit op. Wij brengen het verleden naar het heden. Waar zijn we mee bezig? Komt er dan nooit vrede?
Het verhaal van oorlog moet doorverteld worden. Mensen moeten ervan leren."
'Als de lente komt' is geschreven door Hiba Dadouch. Zij probeert de vluchtelingen uit de oorlogslanden een gezicht te geven. Hiba: "Vaak zien mensen de vluchtelingen als een grijze massa zonder identiteit of verhaal. Mijn doel is om het publiek te confronteren met de gedachte: dat had ik ook kunnen zijn." Hiba komt oorspronkelijk uit Nederland, maar heeft van haar zevende tot en met haar tiende in Syrië gewoond. Ze raakte geïnspireerd door een gedicht, waarin de situatie in Syrië werd beschreven met 'inktzwarte letters'. Nu heeft Hiba zelf de inktzwarte letters op papier gezet in de vorm van een script. Hiba: "Ik had al heel lang het gevoel dat ik iets moest doen om mensen de confrontatie aan te laten gaan. Het is makkelijk om jezelf af te sluiten voor de dingen die je niet wilt zien, horen of weten, maar je kunt jezelf onmogelijk afsluiten voor de dingen die je niet wilt voelen."
Hieronder een fotoverslag van deze voorstellingen.